Projekt strefy dziennej w domu jednorodzinnym

Właśnie został ukończony projekt strefy dziennej w domu jednorodzinnym. Otwarta przestrzeń o powierzchni 60 metrów kwadratowych obejmuje salon, jadalnię i kuchnię.

Założeniem było stworzenie wnętrza nowoczesnego, ale i ciepłego, w którym domownicy po całym dniu pracy będą mogli odpoczywać. Inwestorom bardzo zależało na minimalnym zabudowaniu przestrzeni, bez zbędnych mebli i dodatków.

Zaraz przy wejściu jest umieszczona jadalnia przy dużych oknach wychodzących na ogród od strony północnej budynku. W dalszym planie kuchnia z wyspą, która zapewnia przyjemność gotowania dzięki umieszczeniu strefy gotowania na wyspie i bliskiemu dostępowi do strefy mycia i przechowywania produktów. Obok kuchni duża spiżarnia, która przejmie większość zapasów przechowywanych w kuchni.

Od strony kuchni stworzono niewielki parawan, który oddziela salon od kuchni, stwarzający złudzenie oddzielenia kuchni od reszty przestrzeni. Salon umeblowany minimalistycznie – tylko to co było niezbędne dla inwestorów – część biblioteczna, w której mają się mieścić najcenniejsze zbiory i miejsce do czytania, w całość wkomponowany duży ekran telewizora. Duży wypoczynek skórzany stanowi główny element salonu.

Na całej powierzchni została zaplanowana podłoga drewniana ułożona w jodłę angielską, jedynie w części roboczej kuchni przewidziano terakotę w dużym formacie 100x100cm. Efektem ocieplającym przestronny salon, są tapety na ścianach oraz dekoracja okienna zajmująca całą szerokości ściany. Całość dopełnia klimatyczne oświetlenie.

Na całej przestrzeni jest podwieszony sufit, z którego światło pada na ściany pod samym sufitem – samodzielnie stanowi intersujący efekt, a w połączeniu ze oświetleniem głównym dopełnia wnętrze. Przewidziano również oświetlenie strefowe takie jak lampa podłogowa w kąciku czytelniczym, oświetlenie ścienne nad wypoczynkiem, lampa w jadalni oraz funkcyjne oświetlenie w kuchni.

W wizualizacjach wykorzystano:

– Abstrakcja „Impresja czasu” wykonana przez art. Sylwii Michalskiej – to obraz zawieszony na głównej ścianie w salonie, nad wypoczynkiem

– Fotografia Krakowa, której autorem jest Wojciech Kaczówka

Więcej zdjęć w galerii: „realizacje – wizualizacje”

Kontakt

Masz pytania? Skontaktuj się z nami!

biuro@aksentdesign.pl

tel. 605992190